Psychosomatische fysiotherapie
De term ‘Psychosomatische Fysiotherapie’ hoor je niet vaak. Het is een lang woord voor een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. Maar wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut anders dan een algemeen fysiotherapeut?
De fysiotherapeut helpt je bij het verminderen van klachten aan het lichaam. Denk dan aan pijn, stijfheid, krachtsverlies, stabiliteitsproblemen of een verminderde conditie. De aanpak is altijd praktisch. De fysiotherapeut helpt door gewrichten te bewegen, spieren te behandelen en via oefentherapie de kracht, coördinatie of stabiliteit te verbeteren.
Omdat ik merkte dat niet elke lichamelijke klacht via een richtlijn, protocol of trainingsprogramma is te verhelpen, ben ik mij gaan verdiepen in de psychologische kant van een lichamelijke klacht. Als je de Latijnse woorden psyche (geest) en soma (lichaam) combineert krijg je psychosomatisch. Het geeft dus aan dat de klacht zich niet alleen in het lichaam bevindt, maar dat ook gedachten, gevoelens of gedrag het herstel kunnen beïnvloeden. En een psychosomatisch fysiotherapeut werkt dus via het lichaam, maar heeft ook oog voor de geest. Wanneer we naar het bredere plaatje kijken, kun je klachten die langdurig of herhaaldelijk aanwezig zijn duurzaam verhelpen.
Dus: heb je last van pijn, benauwdheid, stress of vermoeidheid? Dan kun je misschien wel raden dat jouw lichaam je iets probeert te vertellen. Dankzij ademhalings- en ontspanningsoefeningen, leefstijl- en beweegadviezen kom je fysiek en mentaal – en ook daartussen – weer in balans.
Het is wel belangrijk om te benoemen dat een psychosomatisch fysiotherapeut geen psycholoog is. Een behandeling kan alleen plaatsvinden als er een lichamelijke klacht is.
Ook voor kinderen!
Wil je leren hoe je met pijn of stress om kunt gaan?
Pijn kan hartstikke vervelend zijn. Je kunt pijn krijgen doordat je gevallen bent. Maar soms heb je al een tijdje pijn en weet je niet waarom. De pijn kan ervoor zorgen dat je niet kunt sporten, spelen of slapen. Dan is het heel handig om te weten hoe pijn werkt en wat je zelf met deze pijn kunt doen. Dat kan ik je leren.
Stress is voor eventjes prima. Het helpt je om een proefwerk te maken of een sportwedstrijd te winnen. De stress komt dan even en gaat daarna weer weg als het achter de rug is. Maar: soms gebeurt er iets ingrijpends in je leven. Of je hebt elke dag een beetje stress. Dan kan de stress je in de weg gaan zitten, want vroeg of laat maakt het je moe of voel je je opgejaagd. Het sporten lukt niet meer, of je slaapt slecht of je krijgt je huiswerk niet af. Dat is heel vervelend. Eigenlijk geeft je lichaam dan aan dat het je even teveel wordt. Het is belangrijk dat je regelmatig ontspanning opzoekt.
Wil je weten hoe? Neem gerust contact met mij op.